ÎNTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI
Mii de mulțumiriDragi și stimați prieteni și cititori!

În acest articol doresc să aduc mii de mulțumiri sincere și din suflet tuturor prietenilor și cititorilor mei.

Începând cu anul 2012 am început să public rezultatele cercetărilor mele, care s-au desfășurat pe o perioadă de mai bine de 20 de ani, iar dacă țin cont de faptul că încă din copilărie am căutat în mod activ să știu ce se ascunde în spatele realității percepute de simțurile umane, pot spune că aceste cercetări au avut loc pe tot parcursul vieții mele. În urma publicării lucrărilor mele m-au contactat mulți prieteni și cititori pentru a discuta despre tematicile pe care le tratez în lucrările mele. În urma acestor discuții mi-am dat seama de conotații importante și interesante ceea ce a făcut să-mi aprofundez și să-mi lărgesc orizontul cunoașterii și al percepției. De aceea, doresc să mulțumesc tuturor celor care m-au contactat oferindu-mi șansa de a înțelege și mai mult unele aspecte.

Doresc să vă spun faptul că învățarea și înțelegerea nu sunt fenomene unidirecționale, ci multidirecționale. Pentru a înțelege în mod concret acest lucru, putem lua exemplu unui profesor. Profesorul intră într-o aulă plină de studenți. La prima vedere avem impresia că profesorul este singura persoană din aulă care oferă informații celor prezenți în aulă, iar studenții ar fi doar niște oameni care preiau aceste informații și învață de la acest profesor. În consecință, la prima vedere avem impresia că procesul de învățare este un proces unidirecțional care are loc dinspre profesor înspre studenții săi. Această impresie este însă una superficială căci, dacă profesorul deține destulă senzitivitate, va observa că dinspre studenții săi vin către el mesaje verbale, non-verbale și sub formă de unde informaționale subtile. În consecință, procesul de învățare este bidimensional dacă vom considera studenții ca un grup de oameni și multidimensional dacă vom lua în considerare fiecare student în parte.

Faptul că procesul de învățare este unul multidimensional nu este o teorie de a mea, ci este un adevăr pe care eu l-am putut recunoaște în prelegerile mele ținute în orașul în care locuiesc. În timpul acestor prelegeri am observat cum veneau spre mine o multitudine de unde informaționale de la persoanele din public, unde informaționale pe care le-am procesat mai târziu și de la care am învățat multe lucruri utile. De aceea există expresia următoare:

Chiar și de la cine tace ai ce învăța!

Ținând cont de acest lucru putem spune că nu există învățător, profesor, guru, maestru spiritual în sensul că numai elevii și studenții învață de la aceștia, ci există un proces de învățare care este, în funcție de cum privești lucrurile, bidimensional sau multidimensional. Acesta este motivul pentru care eu nu doresc să fiu privit ca un, sau să fiu titulat cu noțiunile: învățător, profesor, guru sau maestru. Eu mă consider maestru spiritual, însă mă consider maestrul spiritual al sinelui meu și nu al altora. Datorită energiei subtile care vine de la toate formele și fenomenele din Univers, sub formă de unde informaționale, noi putem învăța de la plante, animale, oameni, corpuri cerești și de la toate celelalte forme și fenomene din Univers.

În lucrările mele am spus faptul că „iubirea este forma superioară a cunoașterii!”. Această expresie nu este una teoretico-abstractă, ci provine tot din experiența mea de viață și este perfect adevărată. Pentru a o înțelege mai bine voi oferi un exemplu concret.

Să luăm exemplu unei mame iubitoare cu un prunc. După cum știe orice om pruncul nu știe să vorbească, deci nu își poate exprima dorințele pe cale verbală. Cu toate acestea, o mamă iubitoare știe întotdeauna cum să aibă grijă de copilul ei, cum să-l îngrijească și cum să facă să-i fie bine cu toate că aceste lucruri nu le-a învățat la școală. Unele mame urmează cursuri în care învață cum să se îngrijească de pruncii lor. În aceste cursuri, însă, ele învață noțiuni generale, deci situațiile speciale de zi cu zi trebuie să le rezolve prin gândire și intuiție proprie. O mamă iubitoare știe absolut totul despre copilul ei, știe în mod foarte profesionist cum să se îngrijească de copilul ei.

De unde știe această mamă atât de multe lucruri despre copilul ei?
De unde știe ea chiar și lucruri pe care nici cei mai mari specialiști ai lumii nu le cunosc?

Răspunsul la această întrebare este foarte simplu: această mamă știe foarte mult despre copilul ei deoarece îl iubește. Observi că iubirea conduce la cunoaștere. Și reversul acestei afirmații este corect și anume: „lipsa de iubire față de ceva conduce la distanțarea față de acel ceva și deci conduce pe mai departe la lipsă de cunoaștere față de acel ceva”.

Ținând cont de faptul că iubirea conduce la știință, eu doresc să încurajez oamenii să iubească absolut totul în mod necondiționat și fără reticențe deoarece realizând iubirea ne dezvoltăm orizontul de cunoaștere ceea ce conduce la dezvoltare spirituală și la sănătate mentală și corporală.

Un lucru foarte important în opinia mea este faptul că iubirea este un fenomen științific și este foarte important pentru societate. De acest lucru ne dăm seama comparând modul de funcționare al economiei actuale cu modul în care funcționează o familie în cadrul căreia există iubire. Dacă dorești să iei credit rambursabil sau nerambursabil de la o instituție, pentru a demara o afacere, de cele mai multe ori ai nevoie de un plan managerial și trebuie să scrii sau să completezi rapoarte în care să oferi multe informații despre afacerea pe care o ai în plan. În acest plan managerial, respectiv în aceste rapoarte, trebuie să oferi foarte multe detalii precum: data la care ai cumpărat produsele sau mijloacele de producție, prețul lor, firma de la care le-ai cumpărat și multe astfel de detalii asemănătoare.

Cum ar fi dacă și în cadrul familiei s-ar proceda așa?

Soția pregătește o omletă pentru soțul și copiii ei. Datorită faptul că în această familie se procedează precum în economie, soția cere soțului să plătească pentru serviciul adus și anume pentru faptul că a pregătit omleta. Soțul este de acord să plătească soției pentru acest serviciu însă cere să i se ofere toate datele despre omletă. El cere ca soția să-i facă un raport în care să precizeze numărul exact de ouă din omletă, cantitatea exactă de lapte, de unt, de smântănă, de ulei, de griș și de verdeață. Mai cere să-i precizeze prețurile și proveniența fiecărui produs, dar și prețurile altor astfel de produse de la alte firme pentru a le compara și a constata dacă nu cumva gospodina a cumpărat mărfuri scumpe sau de calitate îndoielnică. Bineînțeles că soțul ar putea cere multe astfel de date de la soția sa.

Ce zici?
Ar putea funcționa o astfel de familie?

Desigur că nu! Soția ar trebui să lucreze câteva zile, sau poate chiar mai mult, pentru a realiza un astfel de raport care se referă în fapt numai la o singură omletă. Imaginează-ți cât timp i-ar trebui soției să facă astfel de rapoarte pentru fiecare meniu în parte!

Într-o familie iubitoare lucrurile nu funcționează după modelul economic. Soția pregătește omleta, i-o oferă soțului și copiilor ei, iar dacă soțul este politicos și copiii sunt bine crescuți, aceștia îi oferă un sărut plin de recunoștință soției, respectiv mamei. În consecință, lucrurile într-o familie iubitoare se petrec într-un mod foarte rapid în comparație cu cele ce se petrec în economie deoarece ele se fac din iubire. Iubirea face ca lucrurile să se petreacă mult mai repede și mult mai eficient.

Iubirea trezește încredere, iar lucrurile care se bazează pe încredere funcționează mult mai repede și mult mai bine. Economia noastră funcționează în mod principial pe următorul dicton:

Încrederea este bună, însă controlul este și mai bun!”

Acest dicton este completamente fals. Opusul acestui dicton este corect și anume:

Controlul este bun, însă încrederea este și mai bună!

Chiar și în această economie bazată pe control, există unele situații în care lucrurile funcționează pe încredere. Să presupunem că o persoană dorește să cumpere o ladă de șuruburi în care se regăsesc mii de șuruburi. Persoana respectivă nu va sta să numere șuruburile respective, ci va lua lada cu șuruburi, va merge la casă și va plăti această ladă deoarece are încredere că în ea se află numărul corect de șuruburi menționat pe ladă. Dacă oamenii nu ar avea încredere în informațiile de pe etichetele produselor respective ar trebui să controleze minuțios tot ceea ce cumpără ceea ce ar duce la blocarea totală a magazinului respectiv. Observi de aici că lucrurile funcționează mult mai repede și mult mai bine pe încredere. Pentru ca o societate să funcționeze pe încredere trebuie bineînțeles ca oamenii să fie corecți, iar corectitudinea este o caracteristică a unei societăți civilizate.

Iubirea este forma superioară a cunoașterii și conduce la o funcționare rapidă și eficientă a economiei. Acesta este motivul pentru care iubirea este foarte importantă pentru societate și pentru care scriu despre iubire.

Reținem:

Procesul de învățare este multidimensional. Nimeni nu poate spune că el învață pe alți deoarece acela învață și el de la aceia pe care îi învață. În procesul de învățare iubirea este un factor foarte important. Numai cei ce iubesc pot înțelege în profunzime formele și fenomenele din Univers.

Datorită faptului că și eu am învățat multe de la voi, doresc să vă adresez mii de mulțumiri sincere pornite direct din sufletul meu.

Unii cititori mi-au trimis mesaje prin care îmi spun că doresc să se întâlnească cu mine. Și eu doresc acest lucru! De aceea mi-am plănuit ca în viitor să organizez o întrunire în cadrul căreia să ofer o prelegere despre tematicile pe care le tratez în lucrările mele și în care să conversez cu participanții. Datorită faptului că organizarea unei astfel de întruniri conține factori care nu depind în totalitate de mine, la această dată încă nu pot spune cu precizie data și locul în care ea se va putea organiza. În momentul în care întrunirea a fost organizată voi anunța în timp util pe pagina mea de internet data, locul și toate detaliile necesare participanților. Dacă doriți să mă ajutați întrucâtva la organizarea unei astfel de întruniri, vă rog să-mi scrieți un email scurt, dacă aveți timp și doriți poate să fie și lung, în care să-mi spuneți numărul de persoane cu care doriți să veniți. Spun acest lucru deoarece numărul de persoane este foarte important pentru organizarea unei astfel de întruniri. Mulțumesc anticipat pentru acest ajutor!

Mulțumesc încă o dată tuturor prietenilor și cititorilor mei!
Vă doresc toate cele bune și frumoase!

30.12.2016
Mihail Ispan


Copyright ©2016 by Foc în Agora