ÎNTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI
ImaginațiaEmilian R. a pus următoarea întrebare:

„Imaginația umană, tot mai dezvoltată, apropie sau depărtează omul de Dumnezeu?”

Pentru a putea răspunde la această întrebare în mod profund și mulțumitor, este bine mai întâi să aprofundăm întrebarea, respectiv semnificația termenilor și sintagmelor cheie din această întrebare. Consider necesar aprofundarea următorilor termeni și sintagme:

. Imaginația umană
. Dumnezeu
. A se apropia sau a se depărta de Dumnezeu

Deci, în primul rând este bine să definim sintagma „imaginația umană”. Ce este imaginația umană?

Imaginația umană este o capacitate spirituală de a crea imagini în interiorul spiritului uman. Aceste imagini pot fi statice sau dinamice. Imaginile dinamice sunt imagini ce evoluează în timp.

Imaginile din interiorul spiritului pot fi proiectate în spații cu o dimensiune sau în spații cu mai multe dimensiuni. Imaginile create în spirit pot proveni din straturile diferite ale spiritului uman. Ele pot proveni din minte, din subconștient, din inconștient sau din centrala de putere a spiritului care este sufletul. Între minte și suflet nu există straturi energetice separate, ci un continuu energetic. Imaginile proiectate în spiritul uman pot fi conforme cu realitatea sau ele pot fi non-conforme cu realitatea.

Imaginile care provin din minte sunt datorate memorării de informații. Imaginile care provin din suflet sunt revelații și provin din spiritul divin. Caracteristica cea mai impresionantă a imaginației umane este faptul de a fi infinită. Această caracteristică, ca și caracteristicile altor calități spirituale, ne conduce la concluzia că și spiritul uman este infinit ceea ce denotă că spiritul uman a fost creat de o forță infinită. Această forță infinită este chiar Creatorul Universului. Imaginația este o capacitate oferită omului încă de la naștere.

Copiii dețin o imaginație impresionantă. Îmi amintesc acest lucru din copilăria mea! Când am fost copil și încă nu știam să citesc, mă uitam la pozele din cărțile cu povești. În clipa în care mă uitam la aceste poze, îmi apărea un film în fața ochilor mei. Iarba și pomii îmi apăreau în mod tridimensional și se mișcau în bătaia vântului. Puteam vedea cu ochii minții personajul principal, spre exemplu pe Făt-Frumos, în mod detaliat și tridimesional. Îl vedeam cum călărea pe calul său nărăvaș și multe alte detalii. Sunt absolut convins că mulți oameni își pot aminti așa ceva din copilăria lor. După terminarea facultății imaginația mea s-a redus aproape la zero. Îmi mai puteam imagina doar mecanismele tehnice pe care le schițam.

Cel mai periculos lucru pentru sistemul în care trăim este imaginația creatoare deoarece numai un om cu imaginație creatoare poate schimba societatea în mai bine. De aceea, primul lucru pe care îl face sistemul este să distrugă imaginația oamenilor încă din copilărie prin sistemul de învățământ. Imaginația este în strânsă legătură cu capacitatea de concentrare. Capacitatea de concentare crește dacă meditezi în mod constant și pe termen lung. Odată cu creșterea capacității de concentrare crește și imaginația constructivă.

Numai după ce am meditat în mod constant luni de zile am reușit să-mi refac imaginația bogată din copilărie.

Și acum să definim noțiunea de Dumnezeu! Pentru mine Dumnezeu este Creatorul Universului și nu are de a face nicidecum cu zeii religiilor.

În consecință, sintagma „a se apropia de Dumnezeu” înseamnă a cunoaște în mod științific formele și fenomenele din Universul exterior spiritului și cele din interiorul spiritului. Sintagma „a te îndepărta de Dumnezeu” înseamnă a interpreta formele și fenomenele din Univers în mod greșit.

Acum, după ce am definit termenii și sintagmele cheie din întrebare doresc să răspund la această întrebare.

Imaginația este o capacitatea spirituală. Se poate spune că ea este un instrument spiritual. Ca orice instrument, ea poate fi folosită în scopuri benefice sau poate fi folosită în scopuri malefice. Un cuțit, spre exemplu, este un instrument. Cu ajutorul lui poți tăia legumele pentru a prepara hrană, deci îl poți folosi în scop benefic. Cu ajutorul lui însă, poți răni sau chiar ucide pe cineva, deci îl poți folosi în mod malefic. Așa este și cu imaginația! Imaginația poate fi folosită în scop benefic și constructiv sau în scop malefic și destructiv. În momentul în care cineva folosește imaginația în scop benefic și constructiv, putem spune că el se apropie de Dumnezeu. În momentul în care cineva folosește imaginația în scop malefic și destructiv, putem spune că el se îndepărtează de Dumnezeu.
Intuiesc că întrebarea se referă la imaginația prin care oamenii pot produce tehnologie din ce în ce mai sofisticată și pe care o putem numi imaginație tehnologică. Această imaginație, ca orice altă imaginație, poate fi benefică ori poate fi malefică.

Problema este că tehnologia creată de această imaginație este întotdeauna construită pentru a fi în folosul unui grup mic de oameni, pe care îl putem numi Stăpânii Lumii sau Cabala, și în defavoarea marii majorități a oamenilor.

Meditează, pentru a-ți reface imaginația constructivă din copilărie!


Mihail Ispan


Copyright ©2016 by Foc în Agora